Stavgångspromenad i höstväder. Foto: Colourbox.com

Rehabilitering

Rehabilitering är åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad typ som hjälper sjuka och skadade att återfå bästa möjliga funktionsförmåga och ett liv med god livskvalitet. Du har rätt till rehabilitering oavsett om du är sjukskriven från en anställning eller är arbetssökande. Målsättningen är att få tillbaka din arbetsförmåga.

Den 1 september 2014 infördes Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Det innebär att patienter själva väljer någon av de rehabenheter som blivit godkända i vårdvalet. Rehabenheterna ska erbjuda arbetsterapi och fysioterapi/sjukgymnastik. Även hjälpmedelsförskrivning ingår i rehabenheternas uppdrag. Några av dem erbjuder dessutom ett tilläggsuppdrag inom neurologi där logoped ingår.

Hur gör jag? 
Du kontaktar den rehabenhet du vill gå till, ingen remiss behövs. Rehabenheterna ska erbjuda kontakt via telefon samma vardag som patienten söker och erbjuda tid för bedömning inom 7 dagar. Ett besök på rehabenheten kostar 100 kr i patientavgift och ingår i högkostnadsskyddet.

Här hittar du länkar till verksamheter kopplade till rehabilitering som finns i stadsområde Centrum.

 

Läs mer om varför rörelse är livsviktigt!