Sju tips när du läser för barn

Stadsbiblioteket i Göteborg har tagit fram sju tips för när du läser och berättar högt för barn som stimulerar läslust och språkutveckling hos barn.

 

1. Skapa en mysig och lugn miljö. Har barnet svårt att fokusera, välj en annan, kanske kortare saga. Ibland går det bättre om barnet får hålla något i handen, som favoritbilen eller gosedjuret.

2. Små barn kan vilja lekläsa. Om nallen i boken vill sova, kan barnet vilja natta sin nalle också. Läs med olika röster, var inte rädd för att skoja eller sjunga en bit. Läs tydligt och långsamt.

3. Prata om det ni läser. Förklara svåra ord. Låt barnet avbryta med sina tankar och uppmuntra barnets fantasi. Ställ enkla öppna frågor. Varför blev barnet i sagan ledset? Vad tror du hände sedean?

4. Prova på olika typer av böcker. Läs roliga, sorgliga, spännande böcker och faktaböcker om vartannat.

5. Låt barnet spegla sig i berättelsen och fråga hur det känns i kroppen efter sagan. Blev du rädd? Blev du överraskad?

6. Läs på olika tider. Att läsa godnattsaga skapar ett tryggt och lugnt avslut på dagen. Läs också gärna på tidpunkter när målet inte är att somna.

7. Låt barnet få välja vilken bok ni ska läsa. Låt böcker ligga framme så barnet själv kan hämta.

 

På Stadsbibliotekets sida Läs ♥ högt tipsar bibliotekarier om när du kan börja läsa för ditt barn, vad du kan läsa, hur du kan läsa och var du kan låna hem färdiga bokpåsar med böcker som vi vet är fantastiska att läsa högt för barn 3-6 år.